Τα πολυάριθμα εκθέματα που ξεκινούν από το 17ο αι. και πλαισιώνονται από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, προσφέρουν στον επισκέπτη μία πλήρη εικόνα για την ιστορία, την καλλιέργεια του αμπελιού, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αποσταγμάτων και βαλσαμικού ξυδιού.
Ισόγειο – Είσοδος
1ο Επίπεδο
Καλωσορίζοντας τον επισκέπτη στην Είσοδο της Οινότριας Γης και του Μουσείου Οίνου, πραγματοποιείται εισαγωγή σχετικά με την οικογένεια Κώστα Λαζαρίδη, τη διαδρομή και δράσεις της για την Ελληνική Άμπελο και Οινοποιοία καθώς και για την επικείμενη περιήγηση στο Μουσείο Οίνου.
Ενότητες
Ιστορική Αναδρομή
Πληροφορίες με εικόνες, αντικείμενα και χάρτες για την ιστορία της αμπέλου από την αρχαιότητα ως το σήμερα, το συμβολικό της ρόλο μέσα στο χρόνο και τη θέση της Ελλάδας στον Οινικό Χάρτη.
Παράγοντες που επηρεάζουν το κρασί
Στην ενότητα αυτή ο επισκέπτης μαθαίνει για τους παράγοντες που επηρεάζουν το αμπέλι και το κρασί, όπως το έδαφος, οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες, ο τρόπος καλλιέργειας.
Οι 4 εποχές του αμπελώνα
Οι ποικίλες και χρονισμένες εργασίες καθώς κι η φροντίδα που χρειάζεται ο αμπελώνας κατά τη διάρκεια του χρόνου για να φτάσουμε σε μια γεμάτη και δυνατή σοδειά.
Οινοποίηση
Σε αυτή την ενότητα περιγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικοί τρόποι οινοποίησης για τους λευκούς, ροζέ κι ερυθρούς οίνους.
Απόσταξη
Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με την ιστορία και τους εν λειτουργία σε μικρογραφία αποστακτήρες ο επισκέπτης γνωρίζει λεπτομέρειες και βιωματικά μαθαίνει για την απόσταξη σταφυλής, ακόμα μία δραστηριότητα μας. Επιμείνετε στις αναπαραστάσεις αποστακτήρων από την εποχή των Αλχημιστών και την αρχαία Ελλάδα.
Βαλσαμικό Ξύδι
Εδώ θα γνωρίσετε τη διαδικασία παραγωγής βαλσαμικού ξυδιού σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της Modena και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και αν είστε τυχεροί να δοκιμάσετε τα ξύδια σε διάφορα στάδια παλαίωσης.
Αίθουσα Αμέθυστου και Χρωμάτων
Αναφορά στην ιστορία των οικογενειών των προϊόντων μας, τη συμβολική τους ονομασία και τα μελλοντικά σχέδια.
ΥΠΟΣΚΑΦΟ
2ο Επίπεδο – Ενότητες
Βαρελοποιία
Εδώ ο επισκέπτης μοιάζει να βρίσκεται σε ένα μικρό βαρελοποιείο και μαθαίνει για τη διαδικασία παραγωγής και χρήσης του βαρελιού.
Φελλός
Καλλιέργεια του φελλόδεντρου και διαφορετικοί τύποι φελλών περιγράφονται σε αυτή την ενότητα. Ο επισκέπτης βλέπει και αγγίζει φελλούς σε διάφορα στάδια προεργασίας και επεξεργασίας, ενώ προτρέπεται να δει και ένα από τα μοναδικά, ζωντανά φελλόδεντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα στην είσοδο του Μουσείου.
Εμπόριο
Στον εντυπωσιακό χώρο της Ολκάδας (αρχαίο πλοίο μεταφοράς) νιώστε το δέος της μεταφοράς του κρασιού στην αρχαιότητα, και πληροφορηθείτε για τους νόμους οι οποίοι ξεχώριζαν το κρασί αναλόγως με τον τόπο παραγωγής του.
Ανοιχτήρια
Μεγάλη ποικιλία και πολύ μεγάλος αριθμός ανοιχτηριών ανάλογα με τη χρήση, την εποχή, το προσωπικό γούστο και τα μυστικά που κρύβουν.
Τα εκθέματα πλαισιώνονται από βιντεοπροβολές, ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες, εικόνες και διαδραστική ξενάγηση.
ΩΡΑΡΙΟ
Επισκέψεων
Το Κτήμα Οινότρια Γη και το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, με πολλή χαρά καλωσορίζουν τους οινόφιλους επισκέπτες.
Για ξεναγήσεις και γευσιγνωσία χρειάζεται προσυνεννόηση
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 17:30
Σαββατοκύριακο:
11:00 έως 15:00
Για Αργίες, Εθνικές Γιορτές ή άλλες ημέρες και ώρες επικοινωνήστε μαζί μας
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ, ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάντε Κράτηση
Για επισκέψεις, ξεναγήσεις, δραστηριότητες οινογνωσίας και οινικών εμπειριών, οργάνωση εκδηλώσεων κι αξιοποίηση αιθουσών Μουσείου Οίνου
Επικοινωνήστε με:
– Τμήμα Εκδηλώσεων Οινότρια Γη
– Επισκέψιμο Μουσείου Οίνου Κώστα Λαζαρίδη
Τηλ.: 22950 52213-4
Μαρία Καμπούρογλου, Ειρήνη Στέτσικα
Emails: ksiam@domaine-lazaridi.gr, este@domaine-lazaridi.gr
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ